Îți prezint lista instituțiilor din România creată de Romanian Game Developers Association unde înveți să dezvolți jocuri video și câteva detalii despre fiecare program disponibil.
Cu mai mult de 200 de studiouri dezvoltatoare de jocuri video și aproape 7000 de specialiști care activează în acest domeniu, România are potențialul de a deveni un centru important pe scena globală a gamingului. Tinerii pasionați de jocuri au acum oportunitatea de a lucra alături de experți experimentați, contribuind la crearea unor jocuri jucate de milioane de oameni din întreaga lume. Fie că sunt interesați de design, programare, grafică sau testare, aspiranții dezvoltatori își pot găsi locul într-o industrie dinamică și promițătoare, care valorifică talentul local.
În ultimii ani, au apărut numeroase inițiative educaționale destinate pregătirii tinerilor pentru a intra în industria jocurilor video. Facultățile din România au început să ofere programe specializate în game design, programare și artă digitală, adaptându-și curriculele pentru a se alinia la cerințele actuale ale pieței. În plus, diverse inițiative private au lansat cursuri și bootcamp-uri intensive pentru a dezvolta competențele tehnice și creative necesare. Aceste oportunități educaționale facilitează accesul tinerilor în industrie, oferindu-le cunoștințele și abilitățile necesare pentru a excela într-un domeniu care, la nivel global, depășește ca valoare industriile filmului și muzicii combinate.
“Ne bucură că există instituții de învățământ de renume din țara noastră care propun programe de licență și masterat pentru cei care vor să studieze și să se specilizeze în dezvoltarea de jocuri video. Tinerii români nu mai trebuie să plece în afara țării pentru a învăța să creeze jocuri, iată că opțiuni sunt și în țară, atât în sistem public, cât și privat. Iar RGDA va susține și se va implica în creșterea inițiativelor care au ca scop pregătirea viitorilor profesioniști din industria locală de game development.”, a declarat Andreea Per, director executiv RGDA.
Lista facultăților de stat și inițiativelor private care oferă programe educaționale în game development include:
Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica București
Primul masterat specializat în game development din România, „Grafică, Multimedia și Realitate Virtuală”, este oferit de Universitatea Politehnica București.
Admiterea se desfășoară în trei sesiuni:
- mai (25 locuri la buget);
- iulie (25 locuri la buget);
- septembrie (5-10 locuri la buget).
Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica Timișoara
Masteratul de Game Development de la Universitatea Politehnica din Timișoara este un program cu o curriculă bine structurat și un laborator modern. Studenții care au câștigat premii la concursurile de game development organizate de RGDA pot intra fără interviu.
Înscrierile pentru locurile rămase libere se fac:
- online până pe 22 iulie;
- fizic până pe 19 iulie și pe 22 iulie între orele 09:00 – 14:00.
Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara
Facultatea de Arte și Design oferă un masterat de 2 ani în arta jocurilor video, cu 7 locuri la buget și 43 cu plată, realizat cu ajutorul AMC Studio Romania.
Înscrierile sunt deschise până pe 18 iulie 2024, ora 16:00.
Facultatea de Inginerie în Limbi Străine (FILS), Universitatea Politehnica din București
FILS oferă la licență și master cursuri esențiale pentru game development, acoperind subiecte precum „Elemente de grafică pe calculator”, „Realitate virtuală și augmentată” și „Sisteme pentru jocuri și simulare interactivă”.
Înscrierile pentru licență au loc între 15-18 iulie, iar pentru master până pe 22 iulie, cu sesiunea a treia între 2 și 13 septembrie.
Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative
UNATC oferă un program de masterat în design de jocuri, „Arta Designului de Jocuri”, cu 8 locuri (3 bugetate, 5 cu taxă), îmbinând designul, artele, filmul și teatrul. Înscrierile sunt deschise până pe 6 septembrie, examenul de admitere pe 19 septembrie.
ECHO School of Technology, Digital Arts and Video Games
ECHO School, în parteneriat cu BISM, Amber Studio și Abertay University, oferă programe de facultate în limba engleză de 3 ani. Modulele includ Game Design and Development, Game Engineering și Computer Arts & Animation. Înscrierile sunt deschise până pe 15 august 2024. În perioada 16 iulie – 15 august, toți cei înscriși vor beneficia de o bursă de 1000 de euro.
GameDev Academy
GameDev Academy oferă programul „Masterclass in Game Development” pentru anul 2024-2025, cu 3 specializări: Game Design, Grafică în jocuri video și Unity Engine. Programul se desfășoară între 28 octombrie 2024 și 7 iunie 2025, cu înscrieri deschise până pe 21 octombrie 2024.
DESPRE RGDA
Romanian Game Developers Association (RGDA) este o organizație non-profit fondată în 2013 cu misiunea de a dezvolta și promova industria de dezvoltare a jocurilor din România. Membrii RGDA acoperă în prezent peste 90% din profesioniștii locali din industria de dezvoltare de jocuri: www.rgda.ro.
Informațiile fac parte din comunicatul de presă transmis de RGDA la 17 iulie 2024.