În urmă cu aproape 3 săptămâni mi-am cumpărat un Samsung Z Flip 4 imediat după lansarea din România și este primul telefon non apple pe care îl cumpăr efectiv după o perioadă de timp, așadar am fost foarte atentă și concentrată pe tot ceea ce oferă fiindcă iau în calcul să rămân cu el.
Conținut pachet
În cutie nu există foarte multe accesorii, așa cum știam deja de la modele anterioare. Găsim totuși:
- 1 x cablu de încărcare cu USB-C la USB-C
- 1 x cheiță pentru sim
- materiale legate de utilizare, siguranță și garanție
Caracteristici generale
Display principal
Z Flip 4, în ciuda faptului că găsim în denumirea sa cifra 4, este de fapt ce-a de-a treia variantă, apărută la 2 ani după primul model de Z flip. Acesta vine cu un display pliabil, atracția lui principală aș spune, display de 6.7 inch cu următoarele caracteristici:
- dynamic Amoled 2x;
- refresh rate adaptiv până la 120Hz;
- HDR 10+;
- rezolutie 1080 x 2640 pixeli;
- densitate a pixelilor de 426;
- luminozitate maximă de 1200 nits.
Și, bineînțeles, curiozitatea principală a oricui pune mâna pe el este: cât de tare se mai vede ecranul îndoit? Ei bine, privit din față, aș spune că este aproape insesizabilă îndoirea, iar eu îmi amintesc de existența ei doar atunci când trec cu degetele pe acea zona a ecranului – căci da, se simte, nu avea cum să nu se simtă, iar privit din lateral se vede, însă nu într-un mod deranjant.
Design, materiale & dimensiuni
Vine cu un front de plastic, care pare însă destul de rezistent la zgărieturi pentru că l-am ținut doar în geantă, printre alte obiecte, fără husă de protecție și nu a căpătat nici măcar o zgârietură. Spatele este însă de sticlă, Gorilla Glass Victus+, iar rama este una din aluminiu.
Butoanele de volum le găsim lateral, pe partea dreaptă, iar atunci când telefonul este pliat își inversează practic funcția, iar sub acestea găsim senzor de amprentă fizic, care se descurcă destul de bine. Pentru mâna mea mică este poziționat un pic cam sus și îmi este uneori greu să ajung la el, noroc că-l mai salvează recunoașterea facială.
Deschis, are o dimensiune cât de cât normală, poate un pic mai lung decât am fi obișnuiți, cu o lungime de 165,2mm, latime 71.9mm si grosime 6.9mm. Îmi place faptul că este subțire deschis, se simte bine în mână și este destul de ușor – cântărește 187g. Închis, este suficient de mic pentru a fi strecurat ușor oriunde, posibil un pic incomod în buzunar, dar din fericire eu nu îl țin acolo prea des și are o lungime de 84.9mm, lățime 71.9mm și grosime 17.1mm.
Vine cu rezistentă la apă IPX8, adică poate supraviețui până la 1.5 metri, timp de 30 de minute. Și Samsung ne spune că avem un cadru din alumiu conceput special pentru a rezista la căzături și zgârieturi, însă până acum, din fericire, n-am aflat cât este de rezistent.
Display exterior
Cel de-al doilea ecran, cel exterior este unul Super AMOLED de 1.9 inch, la fel ca cel de anul trecut, însă de data aceasta protejat de Gorilla Glass Victus+. Însă acesta are acum și mai multe funcții decât pe modelul anterior și eu îl folosesc destul de des atunci când vreau să verific vremea, evenimentele din calendar, alarmele sau pur și simplu să verific ce notificări și mesaje am. Mi-ar fi plăcut, recunosc, să văd un ecran extern măcar puțin mai mare, dar presupun că pot aștepta asta de la umătorul model.
Performanță
Vine cu Android 12, 8GB ram și în 2 variante de stocare internă 128gb sau 256gb, fără posibilitatea de adăugare a unui card micro SD.
Chipset-ul este unul Snapdragon 8+ Gen 1 pe 4nm, iar eu am apreciat faptul că nu se încălzește excesiv. L-am folosit intens în fiecare zi, mi-am transferat toate aplicațiile pe el și am fost foarte mulțumită de cum se mișcă în general, chiar și la jocuri.
Camere principale
Avem un modul cu 2 camere principale, ambele de 12mp – una wide cu Dual Pixel PDAF și stabilizare optică a imaginii și alta ultrawide. Avem led flesh, HDR si panoramă, iar procesarea adăgată de Samsung pe poze pe mine m-a cucerit. Îmi place foarte mult faptul că putem să ne facem selfie-uri cu una dintre camerele frontale fără să deschidem telefonul și o să ne dăm seama dacă ne-am încadrat cum trebuie cu ajutorul ecranului mic exterior – mi se pare extrem de util faptul că printr-o singură glisare pe ecran trecem prin modurile camerei, inclusiv pe video și nu este nevoie să deschidem telefonul.
Față de modelul anterior de Z Flip este vizibilă îmbunătățirea în condiții de luminozitate scăzută, iar acest lucru este posibil datorită faptului că dimensiunea unui pixel este acum mai mare – de la 1,4 la 1,8 micrometri, iar asta se traduce prin posibilitatea de captare a unei cantități mai mari de lumină + un nou Neural Processing Unit care să ajute la obținerea acestor poze.
În ceea ce privește partea video a camerei principale, telefonul poate filma 4k la 30 sau 60 de cadre pe secundă.
Camera selfie
Camera de selfie rămâne însă fix aceeași de pe modelul de anul trecut, are 10mp si este wide , are HDR și filmeaza 4k la 30 de cadre pe secundă, dar ne ajută în continuare să obșinem selfie-uri reușite, potrivite pentru postat, un pic înfrumusețate, dar nu mă plang de asta.
Baterie
La capitolul baterie primim o îmbunătățire majoră față de modelul anterior, iar bateria are acum 3700mah vs 3300. Cu toate astea, nu mi se pare destul de rezistentă pentru o zi intensă de utilizare. Și în ciuda faptului că încărcarea este acum ceva mai rapidă, mai exact la 25w vs 15w cum aveam anul trecut, tot cred că se putea ceva mai bine – durează în jur de o ora și jumătate o încărcare completă, respectiv 30 de minute pentru încărcare 50%. Avem în continuare și reverse wireless charging la 4.5W, deci dacă avem nevoie să ne încărcăm alte device-uri o putem face de la el. Și este posibilă și încărcarea wireless a telefonului, la 15W.
Alte detalii
Vreau să menționez și faptul că avem difuzoare stereo care se aud destul de bine și de tare, deci dacă vreți să vă bucurați de video content pe telefon, clar acestea sunt de ajutor. Îl găsiți disponibil în România, din câte am văzut eu cel putin, în câteva culori, precum acest bora purple, pink gold, blue și o culoare mai clasică și mai serioasă: graphite.
Concluzii
Prețul rămâne în continuare unul destul de mare pentru acest model, însă pentru cineva care vrea să se bucure mereu de cea mai recentă tehnologie și de un ecran pliabil – merită investiția. Nu primim cele mai bune caracteristici ale unui telefon Samsung în acest moment, însă eu n-am simțit nevoia de mai mult în această perioadă.