Am avut ocazia să testez intens Galaxy Watch 3 de la Samsung pe care l-am primit în teste de la Orange. Mi se pare un ceas cu un design foarte reușit, realizat cu atenție foarte mare la detalii. Cel mai mult apreciez la el forma rotundă și senzația de ceas clasic. Mă bucur că Samsung merge în continuare pe ideea de ceasuri smart rotunde!
Caracteristici generale
Eu am testat varianta de 41 de mm (cea mică) și cântărește 48.2g. Îl găsiți disponibil și în varianta de 45mm și va avea greutatea de 53.8g.
Sunt obișnuită să port ceas smart în fiecare zi, chiar să dorm cu el. Așa că nu am întâmpinat deloc probleme. Nu mi se pare greu de ținut la mână o zi întreagă, deși acesta nu este chiar cel mai subțire ceas disponibil.
Avantaj major al acestui ceas: are eSim. În felul acesta putem să rămânem mereu conectați chiar dacă bateria telefonului s-a terminat. Sau poate am plecat de acasă fără telefon și nu avem timp să ne întoarcem după el. Astfel, apelurile vor veni pe ceas.
Pe lângă designul său foarte reușit, urmatorul lucru care o să ne capteze atenția la el este ecranul. În varianta pe care am testat-o eu de 1.2 inch, respectiv 1.4 inch pentru varianta mare. Vorbim despre un ecran super AMOLED protejat de Corning Gorilla Glass DX și funcție de always on display. Pot să vă spun că nu pare un ceas sensibil și nu mi-am făcut griji pe parcusul purtării că aș putea să-l stric!
Are și GPS integrat, o memorie internă de 8gb, 1gb ram și un chipset Exynos 9110.
Butoane și funcții:
Pe fața ceasului găsim:
- senzorul barometric
- butonul de back
- butonul Home (care va funcționa și ca buton de pornire/oprire)
- cadrul rotativ care ne permite să avem acces atât la notificări, cât și la anumite funcții
- difuzorul
Pe spate avem:
- senzorul de heart rate
- microfonul
- orificiul de ventilare
Cureaua este foarte atent confecționată și este din piele naturală, de o calitate premium.
Caracteristici cheie
Ceasul se va conecta foarte rapid cu telefonul! Samsung a reușit sa facă acest proces foarte rapid și intuitiv. Odată împerecheat, ceasul devine practic extensia telefonului. Este capabil să primească notificările pe care noi ne dorim sa le afișeze, apeluri & mesaje. Putem chiar să preluam apeluri și sa vorbim direct de pe ceas. Calitatea sunetului este suficient de bună încât să vorbim ceva rapid. Rapid= fără să ne privească ciudat lumea dacă suntem într-un spațiu public (vorbim totuși la/cu un ceas).
Funcția de Smart Reply este și ea disponibilă. Ne permite să ne presetăm anumite răspunsuri pe care să le trimitem apoi rapid de pe ceas, dar o să ne și sugereze anumite răspunsuri potrivite. Putem să redăm muzică cu Spotify sau să ne găsim telefonul dacă l-am rătăcit prin casă.
Pe ecranul cu aplicații putem să personalizăm ce anume vrem să ne apară și avem de ales din câteva aplicații de bază. Aici încă mai e de lucru. Sunt convinsă că ne dorim cu toții să vedem mai multe aplicații disponibile pe ceas! Cu timpul sunt sigură ca Samsung va rezolva și această parte.
Sănătate & fitness
Ce îmi place cel mai mult la acest ceas? Faptul că Samsung a pus accent pe ideea de fitness foarte mult. Avem disponibile o grămada de exerciții, mai exact peste 120 de programe de antrenament. Le găsim în aplicația Samsung Health și putem să le redăm chiar și pe TV. Ne putem alege ce gen de exerciții vrem să facem: pentru abdomen, fesier, circuite, stretching. Pentru femei sunt disponibile chiar și exerciții speciale înainte sau după naștere. În plus, le găsim sortate în funcție de ce obiective avem, cum ar fi: pierdere în greutate, creșterea masei musculare, echilibru, rezistență sau alergare. Este rezistent și la apă – până la 50 de metri – are IP 68.
Watch 3 folosește LED-uri roșii și raze infraroșii pentru a evalua saturația de oxigen din sânge sau cantitatea de oxigen din fluxul sangvin. Această saturație de oxigen este direct legată de performanța fizică. Așadar, poți folosi Galaxy Watch 3 pentru a-ți ridica nivelul antrenamentelor.
Faptul ca acest ceas pune accent pe antrenamente și le monitorizează efectiv m-a încurajat și m-a motivat sa ma apuc din nou de antrenamentele la care renunțasem la începutul pandemiei. Funcțiile acestea legate de fitness și stil de viața sănătos nu le-am văzut pana acum atât de bine integrate la niciun alt smartwatch, motiv pentru care va spun din suflet ca dacă aveți nevoie de un ajutor in antrenamente, el este perfect!
Ceasul va întregistra ciclurile de somn dacă îl purtăm pe timpul nopții și le va evalua astfel încât să ne ajute să ne îmbunătățim calitatea odihnei. Și chiar dacă eu nu sunt fană alergare, nu pot să nu apreciez faptul că agloritmul său avansat va analiza modul în care ne mișcăm pentru a ne ajuta sa aducem diverse îmbunătățiri.
Ce lucruri ar fi putut fi îmbunățite?
- Bixby se manifestă ciudat uneori: eu folosesc ceasul foarte mult pentru funcția de timer atunci când gătesc, iar Bixby reacționează uneori foarte greu, iar la aceeași comandă vocală Set me a timer in 10 minutes să zicem, uneori va seta timer, alteori o alarmă. Nu am idee de ce face asta, eu folosind mereu aceleași cuvinte (e un reflex practic la mine).
- Durata de viață a bateriei: mi-ar plăcea să țina destul încât să-l pot ține o zi + noaptea la mână (pentru monitorizarea somnului), dar se întâmplă des să fie nevoie să-l pun la încărcat înainte să ma culc.
- Aplicația pentru vreme pe care o vedem pe ceas nu se updatează suficient de des. Dacă vreau sa văd acum câte grade sunt afară o sa mi le arate de acum o oră, 2 sau chiar 3. Avem, bineînțeles, opțiunea de refresh, dar va dura câteva secunde bune până se va updata.
Țin să mentionez faptul că ceasul este compatibil cu Android 5.0 sau versiuni ulterioare, Ram începând de la 1.5, dar și cu IOS 9 sau versiuni ulterioare.
Eu am avut parte de o experiență foarte plăcuta în utlizarea lui și îmi place cum se simte la mână!