Contact

Vrei să ne spui ceva? Sau poate vrei să colaboram? Nimic mai simplu!

Email Address

funtechwithmishy@gmail.com

  • Mishy
  • septembrie 15, 2023

Nu-i așa că ne dorim cu toții un ajutor în bucătărie? Ideal ceva care să ne ajute să preparăm mâncarea mai rapid și mai sănătos. Și așa am ajuns eu să fac adevărate căutari online pentru a mă decide ce air fryer cu aer cald ar trebui să aleg.

Să fie unul mare, încăpător (aveam deja acasă unul mic pe care nici nu-l foloseam la cât de tare mă supăra), sau chiar smart. Și din căutare în căutare am ajuns la Cosori (model CS158-AF-RXB). Să fiu sinceră, nu auzisem despre acest brand, dar era atât de lăudat în review-uri încât mi-a trezit rapid interesul și am intrat în posesia lui.

Ce facem cu un airfryer?

Pentru cei care încă nu ați folosit încă un astfel de aparat, aș vrea să vă spun următoarele detalii:

  • air fyerul funcționează, practic, prin circularea aerului cald în jurul alimentelor;
  • acest detaliu ajută la crearea unei cruste crocante la exterior și o carne moale și suculentă la interior (dacă discutăm despre carne);
  • putem găti și alte alimente precum cartofi prăjiți, pe care toată lumea își dorește sa-i prepare într-un mod cât mai sănătos;
    putem găti și legume și chiar deserturi;
  • îl putem folosi și pentru a decongela sau pentru a încălzi alimente.

Principalul avantaj este acela că nu vom folosi ulei aproape deloc – și spun aproape pentru că va fi nevoie uneori de pulverizarea unei cantități foarte foarte mici de ulei pentru acea crustă crocantă, ceea ce îl face oricum o alternativă mult mai sănătoasă la prăjirea tradițională. În plus, este extrem de ușor de utilizat.

Ce conține pachetul?

Acest air fryer Cosori smart, modelul CS158-AF-RXB a venit în pachet cu:

  • un coș detasabil (esențial pentru scurgerea grăsimilor în timpul gătirii);
  • un grill și bețe pentru frigărui;
  • un manual de instrucțiuni (pe care vă recomand să-l citiți);
  • un ghid din care aflăm aflăm tips & tricks pentru rețete reușite (vă ajută să vă faceți o idee despre tehnologia din spate, cum funcționează, iar astfel o să adaptați mult mai ușor rețetele pe care le făceați în mod obișnuit);
  • o carte cu rețete care să ne ajute cu idei de gătit (multe dintre dintre ele sunt grozave, rapide și simple), carte ideală pentru prima interacțiune cu un air fryer, pentru că apoi o să vă vină și vouă o grămadă de alte idei.

Detalii tehnice

Are o putere de 1700W și o capacitate de 5,5 litri, iar eu aș spune că este ideală pentru a găti pentru o familie de 2-4 persoane. Și încă un detaliu important aici îl reprezintă faptul că avem un coș pătrat, nu unul rotund cum am văzut la majoritatea air fryerelor, deci spațiul din interior este mai bine optimizat.

Eu l-am integrat foarte rapid în bucătărie și în ciuda faptului că nu ocupă tocmai puțin spațiu, îmi place designul ales și știu că înlocuiește practic mai multe aparate din bucătărie:

  1. Este practic un înlocuitor al cuptorului tradițional, pentru că vom putea coace în el.
  2. Este înlocuitorul unei fripteuze cu ulei, pentru că vom prăji fără să fie nevoie de acea cantitate foarte mare de ulei.
  3. Încălzim anumite alimente în el în loc să folosim cuptorul cu microunde.
  4. Înlocuim și prăjitorul de pâine căci face o treaba excelentă și la acest capitol.
  5. În plus, are și rolul unui grill, desigur, cu accesoriile menționate mai sus.

Utilizare & funcții smart

Air fryerul Cosori s-a conectat la wi-fi rapid cu ajutorul aplicației VeSync, pe care o găsiți disponibilă atât pentru iOS cat si pentru Android, aplicație care mie mi se pare extrem de utilă, funcționează excelent de ficare dată și ne permite să controlăm aparatul de la distanță. Dar o putem folosi, desigur, și în mod clasic: avem un ecran digital cu ajutorul căruia putem porni sau opri dispozitivul, ne selectăm orice temperatură vrem, alături de timpul de gătire, punem pauză de câte ori vrem să verificăm mâncarea, dar avem și pre-setări pentru cele mai importante tipuri de alimente, iar toate acestea permit ajustarea în funcție de preferințele fiecăruia dintre voi.

Este foarte ușor de folosit cu o singură mână, pentru că vom scoate rapid din interior partea detașasbilă, în interiorul căreia se află coșul în care punem alimente, iar cu o apăsare de buton vom detașa coșul la finalul gătirii pentru a evita scurgerea grăsimii lăsate în timpul procesului.

Și vă spuneam că mie mi se pare super utilă integrarea cu aplicația și am să vă explic de ce. La fel ca un cuptor clasic, air fyerul are nevoie de un timp pentru a se pre-încălzi, un timp foarte scurt (2-5 minute, în funcție de temperatura aleasă), însă dacă nu vrem să ne ducem în bucătărie să facem asta direct de pe air fryer, o putem face din aplicație, de la distantă, de pe canapea. Iar atunci când air fryerul  a ajuns la temperatura pe care noi am ales-o pentru gătire o să ne trimită o notificare pe telefon.

Și o altă parte utilă a aplicației este atunci când preparăm cartofi prăjiți folosind funcția dedicată, deoarece la mijlocul timpului ales pentru gătire o să ne trimită o notificare pe telefon când este timpul să agităm puțin cartofii pentru a ne asigura că se vor rumeni pe toate părțile. Și, desigur, când mâncarea este gata o să fim din nou anunțați printr-o notificare.

În aplicație găsim și destule rețete în engleză, sortate pe categorii: aperitive, mic dejun, antreuri, garnituri, feluri principale de mâncare și deserturi, iar dacă dăm click pe oricare dintre rețete putem să ne adaugăm propriile notițe, vedem ingredientele necesare, pașii pe care îi urmăm și putem porni de aici gătirea cu setările sugerate pentru gătire (sau le ajustăm, desigur).

Cel mai mult pe mine m-a impresionat cum iese carnea gătită, în special strips-urile și șnitelele care în mod normal necesitau a fi acoperite complet în ulei: aici am pulverizat foarte foarte puțin ulei pe deasupra, iar în 25 de minute la 180 de grade aveam gata 2 porții de strips-uri de curcan (marinate câteva ore înainte pentru a fi super fragede).

Cartofii prajiți pot fi făcuți atât congelați și vor fi gata foarte rapid, de obicei sub 15 minute, cât și proaspeți, aici aș spune că durează în jur de 20 de minute (depinde și de canitate), dar sunt extrem de gustoși, arată grozav și sunt mult mai sănătoți față de cei gătiți în ulei.

Eu am mai făcut și sandvișuri tuna melt, cu ton din conservă, nuggets de pui, crochete de pește și au fost gata super rapid, absolut delicioase și credeți-mă că este atât de simplu de folosit încât nu aveți cum să nu vă descurcați.

Curățare & întreținere

Este super ușor de curățat, iar acesta este un detaliu esențial. Ambele părți detașabile pot fi spălate atât la mână cât și la mașina de spălat vase și o să vedeți că durează foarte puțin să le spălați de mână pentru că mâncarea nu se lipește efectiv.

Iar pentru cei care vor să scutească partea mai mizerabilă, se poate folosi hârtie de copt, iar eu am găsit fix pe forma acestuia foarte rapid, online.

Îmi pare rău că nu l-am avut mai devreme la începutul verii, căci nu face la fel de multă căldură ca un cuptor electric clasic și mâncarea este gata mult mai rapid, iar genul acesta de rezultate cu carne fragedă cu crustă crispy eu l-am obținut mult mai rar și mai greu în cuptor.

Merită investiția? Fără niciun dubiu! 🙂