Contact

Vrei să ne spui ceva? Sau poate vrei să colaboram? Nimic mai simplu!

Email Address

funtechwithmishy@gmail.com

Sony A6100 este o cameră mirrorless potrivită pentru foto, dar și pentru video. Cum am ajuns să îl cumpăr și de ce?

Poveste de introducere

Încă de când a început pandemia, de prin martie mai exact, eu și prietenul meu ne-am cumpărat prima cameră. Nu știam exact ce o sa facem cu ea (Sony A6000). Din păcate, acea camera nu filma 4k (ne-am dat seama după ce am cumpărat-o ca ne-am dori să filmam 4k). Nu avea nici intrare de microfon. Așa că a disparut din viețile noastre după doar câteva săptămâni.

A fost înlocuita de Sony A7Rii, pe care o adorăm și o folosim constant drept cameră principală. Suntem extrem de încântați de ea, deși nu este un model tocmai nou – este din 2015. Am testat în timpul acesta și 2 camere mirrorless, ambele Panasonic: un G7 si un GX80. Ambele filmează 4k la 100 de megabiți și 25 de cadre pe secundă (la cât înregistrăm toate video-urile noastre de pe YouTube). Dar autofocusul nu este extraordinar la niciuna dintre ele. G7-le plănuiam să-l folosim pe gimball pentru că aveam și niște obiective ușoare. Parea a fi mult mai simplu de folosit (comparativ cu Sony A7rii). Problema a fost la autofocus: în modul de filmare 4k este extreeeem de lent (procesorul este pur si simplu overwhelmed de filmarea 4K). PS: dacă nu vă interesează modul de video 4K, atunci G7 o să facă o treabă excelentă.

De ce am cumpărat-o?

După ce ne-am făcut o idee despre ceea ce ne doream de fapt de la o cameră am facut toate testele la care ne-am gândit. Am decis să păstram Sony a7rii drept cameră principală, iar noua noastră side camera este un Sony A6100. Cumpărat de aproximativ o săptămână. Folosim în continuare și o camera Panasonic, modelul GX80 pentru cel de-al treilea cadru (cel cu zoom pe diversele dispozitive din mână). Nu am filmat de la început cu atâtea cadre: am început, bineînțeles, cu o sigură cameră. A doua s-a adaugat pe parcurs. Cea de-a treia este recentă și veți găsi exemple filmate cu ea doar în videourile recente pe canalul de YouTube.

Pe lângă faptul că aveam nevoie de side camera, ne doream în mod special să o putem pune pe un gimball. Și să fie totuși cât de cât ok de manvrat. Având și gimball-ul Ronin SC de la DJI (am făcut un video despre el, dacă sunteți curioși îl găsiți pe canalul meu de YouTube), gimball care cântărește deja 1kg și 100 de grame, dacă am fi pus A7 era mult mai complicat de manevrat. Avem un obiectiv foarte greu pe el (care ne place însă extrem de mult și la care nu vrem să renunțăm). Și nu, nici varianta să schimbăm gimball-ul nu ne surâde.

De ce am ales Sony A6100?

  1. Datorită faptului ca filmează 4k (era o cerință esențială)
  2. Datorită autofocusului pe care îl face atunci când urmărește persoana din cadru: ne putem alege dacă vrem să urmăreasca o față sau chiar ochii
  3. Datorită faptului că bateria ține suficient de mult (în jur de o ora și 20 de minute la filmare 4K cu 100 megabiți sau în jur de 400 de cadre). Nu am testat, dar așa am citit în diverse teste de pe net. Șiiii nu se încălzește până într-un punct în care să se închidă. Am avut un Panasonic GX800 care era adorabil, super mic & compact, ușor de folosit, filma 4K, dar marea surpriză: dupa 5 minute de filmare 4K îl luau căldurile și se închidea automat.
  4. Pentru multitudinea de funcții pe care le are un sistem atât de mic

O mare parte din caracteristicile de bază ale lui A6000 rămân în A6100:

  • designul corpului familiar
  • un senzor crop APSC cu aceeași rezoluție de 24 MP
  • EVF similar

Dar ecranul LCD este acum de tip flip up. Cred ca pe parte de display as fi preferat unul similar cu cel exist pe unele camere Panasonic: cel articulat și rabatabil pe toate axele, dar ne putem mulțumi și cu atât. Și tot la partea de display mi se pare foarte ciudat că în ciuda faptului că este sensibil la atingere, atunci când navigăm prin meniu o putem face doar utilizând butoanele fizice. Vom folosi funcția de touchscreen doar la tracking și când vom face zoom pe poze. Cel putin atât am descoperit până acum… poate mai funcționează totuși și în alte situații.

Funcții

Avem conexiune bluetooth, wi-fi și NFC, iar aplicația Sony pe care o vom utiliza funcționează foarte ok. Imaginile pot fi capturate și partajte fără necesitatea unui cablu, folosind un smartphone sau o tabletă conectată la Wi-Fi cu ajutorul aplicatiei de la Sony – Imaging Edge Mobile.

Există și o setare S&Q (pentru slow & quick motion videos) care surprinde videoclipuri Full HD în mișcare lentă de pana la 100 de cadre pe secundă sau videoclipuri cu mișcare rapidă până la 1 cadru pe secundă.

Care ar fi minusurile?

  • Eu am gasit 3 dezavantaje care merita a fi mentionate:
  • Nu avem stabilizare in body, cum există pe A6500 si A6600, cât și pe generațiile mai noi de full frame de la Sony
  • Displayul cu touchscreen limitat
  • EVF-ul si display-ul au rezolutii relativ micute pentru anul 2020 (și vorbim totuși despre o cameră lansată anul trecut)

Concluzii

Avem așadar o cameră mirrorless cu un senzor crop APS-C. Dimensiuni reduse, solidă, confectionata din policarbonat, cu încarcare și prin cablul USB. Un ecran pe care îl putem folosi cu funcție de selfie, 24mp, filmare 4K la 25 de cadre pe secunda. Și funcția mea preferată, un tracking al persoanei aflate în fața camerei absolut minunat. Această funcție de autofocus rapid o să vă ajute atât pe partea de video, cât și atunci când faceți poze.

PS: În filmuleț puteți vedea câteva video trase cu ea.

Sony Alpha A6100:

eMAG: https://l.profitshare.ro/l/7792469